co je to pokemon?

02.01.2013 10:01

Pokémon (japonsky ポケモン; Pokémon), je inteligentní bytost vyskytující se v japonských videohrách, společnosti Nintendo (např. Pokémon Red & Blue) a později ve stejnojmenném kodomo (dětském) anime seriálu, sběratelské karetní hře a v komiksu (Manga) doprovázející tyto videohry. Název pokémon vychází z japonského ポケットモンスター, Poketto Monsutá - kapesní příšerky, v angličtině Pocket Monsters.

Původní hru vytvořil Satoši Tadžiri a byla publikována společností Nintendo pro Game Boy. Na dalších herních konzolích typu handheld na Game Boy navazujících (Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS) následovaly další pokračování hry. K tomu vyšly hry i na konzole stolní, postupně (N64, GameCube, Nintendo Wii).

Generace

Pokémoni se také dělí podle  generací, ve které se poprvé objevili. A protože v každé nové generaci her přibývá i nová oblast (region), lze jednoznačně k jednotlivým generacím hry přiřadit i tuto konkrétní oblast. Podle této oblasti se pak nazývá i seznam (pokedex) příslušných pokémonů. Název oblasti (pokédexu) je uveden v závorce:

  • První generace (Kanto) - 151 různých druhů pokémonů
  • Druhá generace (Johto) - 100 nových pokémonů (celkem 251)
  • Třetí generace (Hoenn) - 135 nových pokémonů (celkem 386)
  • Čtvrtá generace (Sinnoh) - 107 nových pokémonů (celkem 493)
  • Pátá generace (Unova, japonsky Isshu) - 156 nových pokémonů (celkem 649)

 

Kontakt

admin victiny victiny@seznam.cz